måndag 6 april 2009

PROVET

Provet till på tisdag.
Glutenintolerans
  1. Ange att annat namn för glutenintolerans: Celiaki
  2. Livsmedel man kan äta om man är glutenintolerant: hiris, majsvälling, bovetegröt, potatismjöl, risgrynsgröt, polentagryn, havregrynsgröt.
  3. Om en glutenintolerant äter något med gluten sker en skada direkt och på längre sikt. Beskriv: Det skadar tarmslemhinnan och ger sår i magen. Tarmluddet försvinner näring- och energibrist.
  4. Ge goda råd till den som sköter matlagningen till en glutenintolerant: Man kan byta ut korn, råg och veta mot majsmjöl, bovete, hiris, potatismjöl och polenta. Hålla rent om sig. Kolla innehållsförteckning.
  5. Varför ska den glutenintolerante undvika mjölk den första tiden efter att diagnosen ställts: Bildas ingen laktas i tarmen när den är skadad.
  6. Från vilken ålder rekomenderar man numera glutenhaltiga produkter i barnens mat: rekomenderar gluten från fyra månader samband med ammning.
  7. Kan glutenintoleranta ät havre? Redoghör för de rekomendationer som finns idag: Semper är ett märke som lovat att vara helt fritt från gluten och kan därför ätas av glutenintoleranta.
Laktosintolerans

  1. Ett annat namn för lakos: Mjölksocker
  2. Vad är laktas?: En ensym som bryter ner laktos ( mjölskocker)
  3. Vad innebär laktosintolerans?: Man kan inte äta mjölkprodukter, man kan inte bryta ner mjölksockret för man saknar ensymet laktas
  4. Var finns mest laktos? Rangordna följand mjölkprodukter: Mesost, Standardmjölk, Filmjölk, Naturell Yoghurt, Herrgårdsost
  5. Är laktosintolerans vanligt förekommande?: Ja
  6. Hur behandlar man laktosintolerans?: Specialkost. Kan ta laktas tabletter (men inet för ofta)
  7. Ge exempel på tre naturligt laktosfria livsmedel som man tillverkar mjölkalternativ av: Havredryck, Risdryck, soja
  8. a) Hur kan det komma sig att en laktosintolerant persom tål hårdost ned inte mjölk?: I vasslet finns mjölksockret och den försvinner när man gör ost.
    b) Varför är det viktigt att den laktosintolerante äter ost?: För at få i sig tillräckligt med kalcium.
  9. Man kan vara allergisk mot ett ämne i mjölk. Vilket?: Proteinet i mjölken.
Diabetes

  1. Vad kallas de två typerna av diabetes?: Typ 1 och Typ 2
  2. Vad heter det ämne som saknas hos många diabetiker?: Insulin
  3. a) Vilket av följande alternativ (högt blodsocker respektive lågt blodsocker) passar in på följande exempel. Stora urinmängder, törst, trötthet, vadkramper. Svar: Högt blodsokcer
    b) Vilekt av följande alternativ (högt blodsocker respektive lågt blodsocker) passar in på följande exempel. Oro, darrighet, koncentrationssvårigheter, irritation. Svar: Lågt blodsocker
  4. Vad menas med snabba resp. långsamma kolhydrater: Hur snabbt det påverkar blodsockret.
    Snabba- ex, bröd på finmalet mjöl
    Långsamma- ex, bröd med hela korn
  5. Vad visar märket "nyckelhålet"?: Hälsotecken för fettsnålt och fiberrikt
  6. Sammanfatta kostråden för diabetiker: Äta regelbundet. Äta ofta med lite. Fiberrik mat. Långsamma livsmedel. Lagom mycket fett. Undvika socker.
  7. Får alla diabetiker insulininjektioner? Varför/varför inte?: Nej, bara Typ 1. Insulinet saknas helt och hållet.
  8. Hur får man bröd nyttigare för diabetiker?: Dom ska äta grovt bröd. undvika bröd med socker. Bröd med hela korn(vetekross, kornkross)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar